Par iz New Yorka priznao krivicu za pranje novca u vezi sa hakovanjem Bitfinexa u iznosu od 3,6 milijardi dolara

Bračni par iz New Yorka priznao je krivicu za optužbe za pranje novca u vezi s hakovanjem berze kriptovaluta Bitfinex 2016. godine, što je rezultiralo krađom oko 120.000 bitcoina.

Ovaj razvoj događaja uslijedio je više od godinu dana nakon što su Ilya Lichtenstein (35) i njegova supruga Heather Morgan (33) uhapšeni u februaru 2022. godine, nakon zapljene otprilike 95.000 ukradenih kripto-sredstava koja su bila u vlasništvu optuženih. Tada su sredstva imala vrijednost od 3,6 milijardi dolara.

Američka vlada je saopćila da je od tada zaplijenila dodatnih 475 miliona dolara povezanih s ovim hakovanjem.

Lichtenstein je koristio niz naprednih hakerskih alatki i tehnika kako bi pristupio mreži Bitfinexa“, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa (DoJ). “Jednom kada je bio unutar njihovog sistema, Lichtenstein je neovlašteno autorizirao više od 2.000 transakcija u kojima je 119.754 bitcoina prebačeno sa Bitfinexa na kriptovalutni novčanik pod kontrolom Lichtensteina.

Također se tvrdi da je angažirao svoju suprugu kako bi oprali sav kripto prihod koristeći raznovrsne i složene metode: osnivanje online računa putem lažnih identiteta, konverziju dijela bitcoina u zlatne novčiće i drugih kripto sredstava, te prikrivanje tragova slanjem sredstava putem “Mixing usluga“.

Veliki dio ilegalnog novca prebačen je na sada ugašeni market na Darknetu pod nazivom AlphaBay, primijetila je prošlog mjeseca tvrtka za analizu blockchaina Chainalysis, koja je služila kao “Mixer” depozitirajući ukradene Bitcoine i povlačeći ekvivalentne iznose.

Nakon što je AlphaBay zatvoren, kriptovaluta je poslana drugim mjenjačnicama virtualne valute (VCE). Zatim, 2020. i 2021. godine, dio digitalnih sredstava pretvoren je u fiat valutu i prebačen na bankovni račun u Sjedinjenim Američkim Državama.

Par je također kupio poklon kartice za Walmart i druge trgovine putem još jedne VCE razmjene (nazvane VCE 10 u sudskim dokumentima) – koja je nudila specijaliziranu uslugu posvećenu razmjeni kripta za poklon kartice – koristeći bitcoin koji je prethodno prebačen na tu razmjenu.

Na kraju, kupovina poklon kartica opisana gore pružila je ključne tragove u istrazi“, rekao je Chainalysis.

Nakon inicijalnog praćenja kretanja kriptovalute, istražitelji su otkrili da je lični novčanik s adresom koja počinje sa 36B6mu, a koji je primio više od milion dolara vrijednih Bitcoina povezanih s hakovanjem Bitfinexa, obezbjedio sredstva za račun na VCE 10 koji je korišten za kupovinu poklon kartica.

Istraga je također otkrila da je Walmart poklon kartica posebno korištena putem iPhone aplikacije ovog maloprodajnog diva pod računom koji je bio registrovan na Morganino ime, omogućujući vlastima da dobiju nalog za pretres kuće optuženog para i njihovih računa na Cloud uslugama.

Ovo se pokazalo ključnim otkrićem, jer je dovelo do pronalaska datoteka koje sadrže detalje kripto adresa koje su korištene za prebacivanje ukradenih sredstava, uključujući njihove privatne ključeve, zajedno s lažnim informacijama korištenim za otvaranje računa na raznim kripto razmjenama i planovima za nabavku lažnih putovnica.

Lichtenstein, ruski državljanin, suočava se s najviše 20 godina zatvora, dok Morgan, koja je priznala krivicu za jedno krivično djelo zavjere za pranje novca i jedno krivično djelo zavjere za prevaru Sjedinjenih Američkih Država, očekuje maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours